»  Home » Praktijkervaringen » oppervlaktewater (LLINCWA)
 
 
 
     
   
 
Voorbeelden op en rond oppervlaktewater (LLINCWA)
 
LLINCWA (Lubrication in Inland and Coastal Water Activities) was een kennisoverdrachtproject (EN) dat van 2000 tot 2003 werd gesponsord door het Europese DG Enterprise. Het LLINCWA-project had tot doel om diffuse watervervuiling tegen te gaan door het gebruik van goed afbreekbare, niet schadelijke smeermiddelen bij activiteiten in binnen- en kustwateren te stimuleren.
 
In het kader van het LLINCWA-project zijn in Pilot projecten met milieuvriendelijke smeermiddelen ervaringen opgedaan met milieuvriendelijke smeermiddelen in waterbouwkundige objecten in Nederland en andere West-Europese landen.
 
Het LLINCWA-project heeft er mede toe geleid dat in 2005 het Europese Ecolabel voor smeermiddelen tot stand is gekomen. Bij het lezen van deze informatie op de LLINCWA-site moet dus in gedachten worden gehouden dat een deel van de informatie gedateerd is en er inmiddels nieuwe biosmeermiddelen met Europees Ecolabel en diverse nationale milieukeurmerken op de markt zijn, die aan scherpere (milieu- en technische) eisen voldoen.


 
 
Disclaimer