»  Home » Vraag en antwoord » Ecolabel-keurmerken en stimuleringsbeleid
 
 
 
   
Staat uw vraag er niet bij?

Klik dan hier en stel uw vraag.
 
   
 
2. Waarom staan bepaalde producten niet op de positieve olielijst van MIA\Vamil?

De producent of leverancier kan een langere gebruikstijd, een reductie van het toegepaste volume, het energiegebruik en/of de slijtage claimen. Dit wekt wel de indruk dat een product milieuvriendelijk is, maar als de toegepaste smeermiddelen bijvoorbeeld zijn gemaakt op basis van minerale oliën, voldoen ze (waarschijnlijk) niet aan de huidige criteria van het Europees Ecolabel Smeermiddelen. Bij de positieve olielijst van MIA\Vamil

Om een concreet antwoord te geven is voor specifieke producten meer informatie nodig. Die is te verkrijgen via (de website van) de producent of leverancier:
zijn de criteria van de Blauwe Engel de minimumstandaard voor vetten en die van het Ecolabel de standaard voor hydraulische olie.
  • beschrijving op de pagina's;
  • productinformatiebladen;
  • veiligheidsinformatiebladen (VIB/MSDS).
Op basis van de aanvullende productinformatie kan door een onafhankelijk instituut (bijvoorbeeld IVAM.UvA.nl) een rapport worden opgesteld of de milieuprestatie van het smeermiddel in overeenstemming is met de criteria van het gekozen ecolabel. Dit rapport kan dan gebruikt worden bij de MIA\Vamil aanvraag. 
 
 
Disclaimer